Right to Adequate Food, Losses and Waste, and Genders. Overlapping Issues: conflicting solutions?
DOI:
https://doi.org/10.25097/rep.n40.2024.08Keywords:
right to food, losses and waste, gender, human rights, malnutritionAbstract
Unhealthy diets, preventable risk factors for noncommunicable diseases (NCDs), pose a growing challenge that coexists with pre-existing and persistent malnutrition problems. These also coexist and interact synergistically with climate change dynamics, which threaten the sustainability of food systems, and are silently intersected by gender dynamics. States have adopted measures to address these issues, including regulations to promote healthy diets and prevent food loss and waste. However, state responses to problems with frequently common causes are often adopted in a fragmented manner, with elements that are contradictory to each other and the human rights framework. This paper presents the aforementioned discussions by comparing regulatory initiatives from three countries, Colombia, Chile, and Argentina, analyzing their internal compatibility and alignment with the international human rights framework. Finally, it proposes ideas to reconcile the diverse agendas from a comprehensive perspective.
Downloads
References
Argentina. (2004). Ley 25.989 de régimen especial para la donación de alimentos (DONAL), Art.2.
Chile. (2012). Ley No 20.606 sobre la composición nutricional de los alimentos y su publicidad.
Comisión Económica para América Latina y el Caribe. (2021). Repositorio de información sobre uso del tiempo de América Latina y el Caribe [Repositorio]. https://oig.cepal.org/sites/default/files/c2100833_web.pdf
Comité DESC. (1990). Observación general 3: La índole de las obligaciones de los Estados Partes. (Doc. de la ONU E/1991/23).
Comité DESC. (1999). Observación general 12: El derecho a una alimentación adecuada. (Doc. de la ONU E/C.12/1999/5).
Comité DESC. (2000). Observación general 14: El derecho al disfrute del más alto nivel posible de salud. (Doc. de la ONU E/C.12/2000/4).
Comité DESC. (2009). Observación General 20: La no discriminación y los derechos económicos, sociales y culturales (artículo 2, párrafo 2 del Pacto Internacional de Derechos Económicos, Sociales y Culturales) (E/C.12/GC/20), párr. 36
Comité DESC. (2018). Observaciones finales sobre el cuarto informe periódico de la Argentina.
Comité DESC. (CESCR). (2019). Observaciones finales sobre el quinto informe periódico de Mauricio.
Comité de los Derechos del Niño. (2013). Observación General 15 sobre el derecho del niño al disfrute del más alto nivel posible de salud (CRC/C/GC/15). UN Doc. CRC/C/GC/15
Committee on the Elimination of Discrimination Against Women. (1999). General Recommendation 24: Article 12 of the Convention (Women and Health) (A/54/38/). UN Doc. A/54/38/
Constantin, A., Cabrera, O. A., Ríos, B., Barbosa, I., Ramírez, A. T., Cinà, M. M. y Serrano Guzmán, S. (2021). A human rights-based approach to non-communicable diseases: Mandating front-of-package warning labels. Globalization and Health, 17(1), 85. https://doi.org/10.1186/s12992-021-00734-z
Convención sobre la Eliminación de Todas las Formas de Discriminación contra la Mujer (CEDAW). (1979). Art. 12.2
Convención sobre los Derechos del Niño (CND). (1989). Arts. 24 y 27.
Convención sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad (CDPD). (2006).
Corte Interamericana de Derechos Humanos. (2021). Cuadernillo de Jurisprudencia de la Corte Interamericana de Derechos Humanos No. 4: Derechos Humanos de las Mujeres.
Da Silva, J. T., Garzillo, J. M. F., Rauber, F., Kluczkovski, A., Rivera, X. S., da Cruz, G. L., Frankowska, A., Martins, C. A., da Costa Louzada, M. L., Monteiro, C. A., Reynolds, C., Bridle, S. y Levy, R. B. (2021). Greenhouse gas emissions, water footprint, and ecological footprint of food purchases according to their degree of processing in Brazilian metropolitan areas: A time-series study from 1987 to 2018. The Lancet Planetary Health, 5(11), e775-e785. https://doi.org/10.1016/S2542-5196(21)00254-0
Elver, H. (2016). Informe provisional de la Relatora Especial sobre el derecho a la alimentación. UN Doc. A/71/282
Global Health Advocacy Incubator. (2020). Facing the two pandemics: How Big Food undermined Public Health in the Era of COVID-19. https://advocacyincubator.org/wp-content/uploads/2020/11/GHAI-Facing-Two-Pandemics-Report-November-2020.pdf
Gostin, L. O., Monahan, J. T., DeBartolo, M. C. y Horton, R. (2015). Law’s power to safeguard global health: A Lancet–O’Neill Institute, Georgetown University Commission on Global Health and the Law. The Lancet, 385(9978), 1603-1604. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(15)60756-5
Grover, A. (2014a). Informe del Relator Especial sobre el derecho de toda persona al disfrute del más alto nivel posible de salud física y mental. Los alimentos poco saludables, las enfermedades no transmisibles y el derecho a la salud. Doc. de la ONU A/HRC/26/31
Grover, A. (2014b). Report of the Special Rapporteur on the right of everyone to the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health. Unhealthy foods, non-communicable diseases and the right to health.
Hall, K. D., Ayuketah, A., Brychta, R., Cai, H., Cassimatis, T., Chen, K. Y., Chung, S. T., Costa, E., Courville, A., Darcey, V., Fletcher, L. A., Forde, C. G., Gharib, A. M., Guo, J., Howard, R., Joseph, P. V., McGehee, S., Ouwerkerk, R., Raisinger, K., … Zhou, M. (2019). Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metabolism, 30(1), 67-77.e3. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2019.05.008
Ley 2120. (2021). Ley 2120 de 2021 por medio de la cual se adoptan medidas para fomentar entornos alimentarios saludables y prevenir enfermedades no transmisibles y se adoptan otras disposiciones.
Mpofu, J. J., de Moura, L., Farr, S. L., Malta, D. C., Iser, B. M., Ivata Bernal, R. T., Robbins, C. L. y Lobelo, F. (2016). Associations between noncommunicable disease risk factors, race, education, and health insurance status among women of reproductive age in Brazil—2011. Preventive Medicine Reports, 3, 333-337. PubMed. https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2016.03.015
Mutante. (s. f.). La pandemia aumentó el hambre, nuestras donaciones, ¿la malnutrición? La Pandemia Aumentó El Hambre, Nuestras Donaciones, ¿la Malnutrición? Recuperado 10 de abril de 2022, de https://www.mutante.org/contenidos/La-pandemia-aumento-el-hambre-nuestras-donaciones-y-la-malnutricion
Naciones Unidas. (2015). La Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible (2015).
NCD Alliance. (2010). Non Communicable Diseases A priority for womens’s health and development.
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (s. f.). Hambre e inseguridad alimentaria. Recuperado 13 de septiembre de 2022, de https://www.fao.org/hunger/es/
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2019). Ultra-processed foods, diet quality, and health using the NOVA classification system.
Organización Mundial de la Salud. (2021). Malnutrición. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/malnutrition.
Organización Panamericana de la Salud. (2014). Plan de acción para la prevención y el control de las enfermedades no transmisibles en las Américas 2013–2019.
Organización Panamericana de la Salud. (2019). Alimentos y bebidas ultraprocesados en América Latina: Ventas, fuentes, perfiles de nutrientes e implicaciones normativas. Organización Panamericana de la Salud.
Pacto Internacional de Derechos Económicos, Sociales y Culturales (PIDESC). (1966), Art. 11
Swinburn, B. A., Kraak, V. I., Allender, S., Atkins, V. J., Baker, P. I., Bogard, J. R., Brinsden, H., Calvillo, A., De Schutter, O., Devarajan, R., Ezzati, M., Friel, S., Goenka, S., Hammond, R. A., Hastings, G., Hawkes, C., Herrero, M., Hovmand, P. S., Howden, M., … Dietz, W. H. (2019). The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report. Lancet (London, England), 393(10173), 791-846.
World Health Organization. (2013). Global Action Plan for the Prevention and Control of NCDs 2013-2020. WHA66.10.
World Health Organization. (2017). Best buys and other recommended interventions for the prevention and control of non-communicable diseases. Updated (2017).
Zheng, L., Sun, J., Yu, X. y Zhang, D. (2020). Ultra-Processed Food Is Positively Associated With Depressive Symptoms Among United States Adults. Frontiers in Nutrition, 7. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.600449
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Economy and Politics Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The Journal declines any responsibility for possible conflicts derived from the authorship of the works that are published in it.
The University of Cuenca in Ecuador conserves the patrimonial rights (copyright) of the published works and will favor the reuse of the same ones, these can be: copy, use, diffuse, transmit and expose publicly.
Unless otherwise indicated, all contents of the electronic edition are distributed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.