Impact of COVID-19 on Food and Nutritional security in the Rural Population: The Case of La Hilera and Clara in the Tacuarembó Department, Uruguay

Authors

  • Elena Ongay Rossi Universidad de la República
  • Guillermo Silva Marins Universidad de la República
  • Jose Balbanian Oviedo Universidad de la República

DOI:

https://doi.org/10.25097/rep.n40.2024.07

Keywords:

COVID-19, food security, rurality

Abstract

This research was conducted in the rural areas of Clara and La Hilera, Tacuarembó, Uruguay. The objective was to understand the impact of the COVID-19 pandemic on the food situation of households in these communities with dispersed population characteristics, from a human right to food perspective. A cross-sectional mixed descriptive study was conducted. Data were collected using the ELCSA scale, non-participant observations, semi-structured interviews with adults responsible for household food provision, and in-depth interviews with qualified informants from both areas. The results show that the level of household food insecurity remained the same in half of the households before and after the onset of the pandemic. It is concluded that the pandemic did not cause changes in the acquisition and local availability of food in almost all households.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andrenacci, L. (2009). Notas acerca de la política asistencial en América Latina. http://rephip.unr.edu.ar/bitstream/handle/2133/5167/Andrenacci.desbloqueado.pdf?sequence=3

Ares, G., Curutchet, M., Ferre, Z., Giménez, A. y Rossi, M. (2015). Resultados de la Encuesta sobre Alimentación y Bienestar. Universidad de la República. https://alimentacionybienestar.ei.udelar.edu.uy/wp-content/uploads/2023/04/0815.pdf

BPS (2022). Asignación familiar. https://www.bps.gub.uy/5470/asignacion-familiar.html

Brunet, G., Girona, A., Fajardo, G., Iragola, V., Ares, G. y Bove, I. (2020). Salud y bienestar. la respuesta de Uruguay frente a la crisis generada por el coronavirus. UNICEF. https://www.unicef.org/uruguay/media/4106/file/Acciones%20del%20Estado%20uruguayo%20para%20favorecer%20el%20acceso%20a%20alimentos%20y%20productos%20de%20higiene.pdf.

FAO. (2012). Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria. Roma: FAO.

FAO. (2013). Ley Marco. Derecho a la Alimentación, Seguridad y Soberanía Alimentaria. http://www.fao.org/3/a-au351s.pdf

Garibotto, G., Martínez, V. y Núñes, S. (2020). Primeros resultados de la Encuesta de Nutrición, Desarrollo Infantil y Salud cohorte 2018. https://www.gub.uy/ministerio-desarrollo-social/comunicacion/publicaciones/primeros-resultados-encuesta-nutricion-desarrollo-infantil-salud-cohorte.

INE, INAU, MEC, MSP, MIDES. (2018) Encuesta de Nutrición, Desarrollo Infantil y Salud. Informe de la Segunda ronda. Montevideo.

Ingold, M. y Ongay, E. (2022). ALAEITS. Con pandemia y sin comedor: las políticas alimentarias en medios rurales de Lavalleja, Río Negro y Tacuarembó. https://alaeits2022.opc.uy/es/programa/extendido/facultad-de-ciencias-sociales/89.

Mascheroni, P. (2021). Ruralidad, cuidados y políticas públicas. Reflexiones a partir del caso de Uruguay. Revista de Ciencias Sociales, 34 (49), 35-62. http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0797-55382021000200035

MIDES. (2005). Tarjeta Uruguay Social https://www.gub.uy/ministerio-desarrollo-social/politicas-y-gestion/programas/tarjeta-uruguay-social.

MIDES. (2022). Estadísticas de género 2020. https://www.gub.uy/ministerio-desarrollo-social/comunicacion/publicaciones/estadisticas-genero-2020

Ministerio de Salud. (2016). Diagnóstico de la situación alimentaria y nutricional. Revisión para la elaboración de la Guía Alimentaria para la población uruguaya. Uruguay. file:///home/usuario/Descargas/MSP_Situacion%20alimentario%20y%20nutricional%20(1).pdf

MSP. (2017). Reglamento Bromatológico Nacional. República Oriental del Uruguay. 7a Edición. IMPO: Montevideo.

Ongay, E. (2020). El rol de la escuela rural en la realización del derecho humano a la alimentación de escolares. Aproximación antropológica en Clara y La Hilera, Tacuarembó. Tesis de maestría. Universidad de la República (Uruguay). Facultad de Veterinaria. https://hdl.handle.net/20.500.12008/35142

Ongay, E., Ingold, M., Silva, G., Laborde, G., Acosta, M., Loza, H. y Santos, L. (2021a). Informe de investigación: Seguridad alimentaria y nutricional en hogares de escolares en medios rurales en el contexto de la pandemia por covid19. Uruguay. https://www.nutricion.edu.uy/?page_id=108

Ongay, E., Nari, M., Silva, G., Ferreira, V. y Santos, L. (2021b). Sistematización de la experiencia: Educación y Derecho a la Alimentación en el Medio Rural. Cap. X, pág. 337-369. En libro “Derecho a la alimentación. Reflexiones teóricas y análisis de situaciones en Latinoamérica”. Coordinador Académico Terreros F. Universidad Santiago de Cali. Editorial Diké. I.S.B.N 978-958-5134-64-5 I.S.B.N Digital 978-958-5134-65-2. https://www.fao.org/3/cb5599es/cb5599es.pdf.

ONU. (2002). Observación general Nº 15: El derecho al agua. https://www.escr-net.org/es/recursos/observacion-general-no-15-derecho-al-agua-articulos-11-y-12-del-pacto-internacional.

Pautassi, L. (2007). El cuidado como cuestión social desde un enfoque de derechos. Naciones Unidas: Chile.

PESA. (2011). Seguridad alimentaria y nutricional. Conceptos Básicos. https://www.fao.org/3/at772s/at772s.pdf

Rodríguez, L. (2020). Precario por excelencia: una visión feminista de la precariedad del trabajo rural en la citricultura uruguaya. Revista Latinoamericana de Estudios Rurales, 5(9), 2-29. https://www.researchgate.net/publication/342782780_PRECARIAS_POR_EXCELENCIA_UNA_MIRADA_FEMINISTA_DE_LA_PRECARIZACION_DEL_TRABAJO_RURAL_EN_LA_CITRICULTURA_URUGUAYA_Precarious_par_excellence_a_feminist_view_of_the_precariousness_of_rurak_work_in_Uruguay.

Published

2024-07-30

How to Cite

Ongay Rossi, E., Silva Marins, G., & Balbanian Oviedo, J. (2024). Impact of COVID-19 on Food and Nutritional security in the Rural Population: The Case of La Hilera and Clara in the Tacuarembó Department, Uruguay. Economy and Politics Journal, (40), 112–133. https://doi.org/10.25097/rep.n40.2024.07

Issue

Section

Artículos