Use of liquid whey in the feeding of guinea pigs (Cavia porcellus) in the stage of growth and fattening
DOI:
https://doi.org/10.18537/mskn.05.02.08Keywords:
guinea pigs, whey, wieght, protein, tastingAbstract
A ration of 25%, 50%, 75% and 100% liquid whey in the feeding of male and female guinea pigs was tested versus a control of 0% liquid whey in the daily diet during the period of growth and fattening. The population consisted of 150 animals, distributed in a random block design with three replications. The daily diet consisted of different levels of liquid whey on top of a weekly budgeted food package of commercial concentrate and alfalfa. Results revealed a positive correlation between the dosage of liquid whey in the diet and the weight of male and female guinea pigs, with the most positive and significant effect (p < 0,5) in treatment 100% for males and 75% for females. The benefit/cost ratio was highest in the treatments 75 and 100%; 1,37 versus 1,10 in the control. Degustation, based on the variables color, smell and tenderness, scored best for a liquid whey supplement of 50%; flavor scored highest for a 100% supplement of liquid whey; and the presentation and acceptance variables scored best at a 75 and 100% supplement.
Downloads
Metrics
References
Bacuilima, W., 2002. Influencia de la uitilización de bloques nutricionales en cuyes de engorde. Tesis de pregrado, Medicina Veterinaria y Zootecnia, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador, 180 pp. Descargado de http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/ 123456789/17903 el 15 de febrero 2014.
Barba, V., J. Calispa, A. Minda, M. Mosquera, 2010. Biodegradación de suero lácteo de quesería. Proyecto de Microbiologia Industrial, Escuela de Bioquímica y Farmacia, Facultad de Ciencias Químicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador, 12 pp.
Calderón, G.E., R.R. Cazares, 2008. Evaluación del comportamiento productivo de cuyes (Cavia porcellus) en las etapas de crecimiento y engorde, alimentados con bloques nutricionales en base a paja de cebada y alfarina. Tesis Ingeniero Agroindustrial, Escuela de Ingeniería Agroindustrial, Facultad de Ingeniería en Ciencias Agropecuarias y Ambientales, Universidad Técnica del Norte, Ecuador, 137 pp. Descargado de http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/465/1/ 03%20AGI%20220%20TESIS.pdf el 13 de mayo de 2014.
Denicia, V., E., M. R. Castillo, M. Leticia, 2009. La industria de la leche y la contaminación del Agua. Ciencia y Cultura, 16(73), 27-31. Descargado de http://www.redalyc.org/ pdf/294/ 29411996004.pdf el 11 de marzo de 2014.
de Zaldivar, L.C.F., 1997. Producción de cuyes (Cavia porcellus). Estudio FAO Producción y Sanidad Animal, 138. FAO, Departamento de Agricultura, Rome.
de Zaldivar, L.C.F., 2007. Realidad y perspectiva de la crianza de cuyes en los países Andinos. Arch. Latinoam. Prod. Anim., 15(1), 223-228. Descargado de http://www.bioline.org.br/pdf?la07058 el 5 de marzo de 2014.
Faría, J.F., A.C. García, A. de Hernández, 2002. Efecto de la tecnología quesera sobre la composición del suero lácteo. Multiciencias, 2(2), 126-130. Descargado de http://www.redalyc.org/pdf/ 904/90420206.pdf el 12 de marzo de 2014.
Guacho, M.I., 2009. Valoración energética de diferentes tipos de balanceado utilizados en la alimentación de cuyes (Cavia porcellus). Tesis Ingeniero Zootecnista, Escuela de Ingeniería Zootécnica, Facultad de Ciencias Pecuarias, ESPOCH, Ecuador, 104 pp. Descargado de http://dspace.espoch.edu.ec/bitstream/123456789/1380/1/17T0895.pdf el 5 de mayo de 2014.
Macao, L., 1989. Evaluación del contenido ruminal en la alimentación de cuyes en recría. Tesis Ingeniero Zootecnista, Escuela de Ingeniería Zootécnica, Facultad de Ciencias Pecuarias, ESPOCH, Ecuador.
Maita, H., 2002. Suplementación con suero de leche en la alimentación de cuyes mejorados (Cavia porcellus Linnaeus), en gestación lactancia. Tesis de pregrado, Red de Bibliotecas Virtuales, Universidad Mayor de San Andrés, La Paz, Bolivia, 90 pp. Descargado de http://www.sidalc.net/cgi-bin/wxis.exe/?IsisScript=cidab.xis&method=post&formato= 2&cantidad=1&expresion=mfn=009846 el 25 de abril de 2014.
Morocho, S., 1989. Utilización de diferentes niveles de kikuyo más balanceado en la alimentación de cuyes peruanos mejorados. Tesis Ingeniero Zootecnista, Escuela de Ingeniería Zootécnica, Facultad de Ciencias Pecuarias, ESPOCH, Ecuador.
Padilla, A., 1990. Utilización de diferentes niveles de gallinaza (12, 16, 20 y 24%) en la alimentación de cuyes peruanos mejorados durante las etapas de gestación, lactancia y crecimiento-engorde. Tesis Ingeniero Zootecnista, Escuela de Ingeniería Zootécnica, Facultad de Ciencias Pecuarias, ESPOCH, Ecuador.
Quintana, E., R. Jiménez, F. Carcelén, F. San Martin, M. Ara, 2013. Efecto de dietas de alfalfa verde, harina de cebada y bloque mineral sobre la eficiencia productiva de cuyes. Rev. Inv. Vet. Perú, 24(4), 425-432.
Ruiz, D., 2006. Proyecto de Prefactibilidad para la exportación de cuyes faenados congelados Italia. Tesis de Ingeniero en Comercio Exterior e Integración, Escuela de Comercio Exterior e Integración, Facultad de Ciencias Económicas y Negocios, Universidad Tecnológica Equinoccial, Quito, Ecuador, 131 pp. Descargado de http://repositorio.ute.edu.ec/bitstream/123456789/ 7009/1/ 27847_1.pdf el 16 de febrero de 2014.
starMEDIA, 2014. Clima de hoy en Cuenca. Descargado de http://clima.starmedia.com/sudamerica/ ecuador/cuenca/ el 28 de abril de 2014.
Sotomayor, A., 2011. Estudio de factibilidad para la producción y exportación de carne de cuy (Cavia porcellus) para mercados de Estados Unidos y España. Tesis (Agroempresas), Colegio en Agricultura, Alimentos y Nutrición, Universidad San Francisco de Quito, Quito, Ecuador, 87 pp. Descargado de http://repositorio.usfq.edu.ec/bitstream/23000/1377/1/102338.pdf el 24 de abril de 2014.
Valencia, V. 1992. Utilización de suero de leche en la alimentación de cuyes en la etapa de crecimiento y engorde. Tesis Ingeniero Zootecnista, Escuela de Ingeniería Zootécnica, Facultad de Ciencias Pecuarias, ESPOCH, Ecuador.
van´t Hooft, K. 2004. Gracias a los animales: análisis de la crianza pecuaria familiar en Latinoamérica, con estudios de caso en los valles y el altiplano de Bolivia. AGRUCO, CIGAC, ETC. Plural Editores, 480 pp.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright © Autors. Creative Commons Attribution 4.0 License. for any article submitted from 6 June 2017 onwards. For manuscripts submitted before, the CC BY 3.0 License was used.
You are free to:
Share — copy and redistribute the material in any medium or format |
Adapt — remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially. |
Under the following conditions:
Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the licence, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licenser endorses you or your use. |
No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the licence permits. |